Medlemsnyt nr. 3 – Oktober 2017

Siden sidst:
Sct. Hans aften blev fejret som sig hører og bør og lige som sidste år med en dejlig aften på Domaine Perdrix. Helstegt lam, god jazzmusik, god vin, midsommervisen, en båltale af Paulli og et godt samvær sikrede en rigtig hyggelig aften.

Kommende arrangementer :
Efterårsudflugten til Corbiere med besøg på det spændende Terra Vines og frokost på det nærliggende Chateau Lastour er blevet udsat og finder sted den 3. november. Se mere på hjemmesiden og husk tilmelding inden den 27. oktober.

Julearrangementet skydes i år lidt tættere på julen end vi plejer for at sikre, at julestemningen er til stede. Det bliver fredag den 15. december, at vi kan mødes på Rombeau til en rigtig god middag og julehygge.

Nyt fra bestyrelsen :
Hermed en ny opfordring til medlemmerne om at overveje en mere aktiv deltagelse i foreningens ledelse. Som det ser ud i dag skal vi have mindst 2 nye medlemmer i bestyrelsen ved den næste generalforsamling, hvis foreningen skal fortsætte som hidtil. En rundspørge blandt medlemmerne om foreningens virke vil blive udsendt inden generalforsamlingen, men overvej allerede nu, om ikke du mere aktiv kan bidrage til foreningens liv.

IKEA :
Kæden har opgivet planen om at åbne en forretning i Rivesaltes. En dårlig nyhed for kommunen og for alle de, der kan lide kædens skandinaviske møbel- og indretningsstil. IKEAs ønske om at åbne en forretning her blev fremsat for snart 10 år siden og har været igennem alle bureaukratiske instanser – kraftig støttet af kommunen. Mange har spurgt sig, hvor længe kæden ville vente på den endelige tilladelse. Svaret er så kommet nu!
Sidste forsinkelse skyldes miljøundersøgelsen, der har afsløret tilstedeværelsen af en beskyttet art af firben, hvorfor særlige foranstaltninger er nødvendige inden et byggeri kan påbegyndes. IKEA forsikrer at deres beslutning om at droppe byggeriet i Rivesaltes ikke skyldes dette, men udelukkende et skifte i deres strategi.
(Ref.: L’Indépendant af 21/9

Valget til senatet:
Frankrigs lovgivende magt er som bekendt delt i to kamre, Nationalforsamlingen og Senatet. Senatet består af 348 medlemmer, der vælges ved indirekte valg af valgmænd, ”les grands électeurs”. Disse er alle folkevalgte fra regions-og departementsrådene samt fra samtlige landets kommunalråd. Kommuner med flere end 30.000 indbyggere kan derudover supplere deres valgmænd med 1 for hver 8.000 indbyggere udover de 30.000. Perpignan kunne således stille med 113 stemmer flere end de fra kommunalrådet. Valgmænd, der selvfølgeligt hentes blandt venner og sympatisører.
Senatorerne vælges for 6 år ad gangen, med halvdelen hver tredje år. Den 24. september i år gjaldt det senatorerne fra departementerne 37 til 66 plus fra de 6 oversøiske departementer samt Ile-de-France. Valget finder sted i to runder på samme dag, afbrudt af en frokostpause, der giver lejlighed til drøftelser og aftaler. Vort departement har 2 senatorer, der denne gang begge blev valgt blandt højrepartiet Les Républicains. Hverken FN, En Marche eller socialisterne blev repræsenteret.
(Ref. : L’Indépendant af 9/9, 21/9 samt Wikipedia)

La Réserve Parlementaire :
Det kaldes de støttemidler, som medlemmerne at Nationalforsamlingen og Senatet hvert år råder over til fri afbenyttelse i deres valgkreds En deputer har i år haft 130.000 til rådighed og en senator 153.000 €. Pengene fordeles efter behag til organisationer og foreninger, som den pågældende parlamentariker ønsker at støtte. En ordning, der klart indbyder til klientelisme og stemmefiskeri. I august i år blev vedtaget et bortfald af hele ordningen, der medfører en besparelse på 150 mio. €. Vedtagelsen er et led i regeringens forsøg på at forbedre borgernes tillid til politikerne,
Til gengæld vil det medføre en økonomisk bet for mange foreninger, der har været afhængig af politikernes velvilje.
(Ref. : La Semaine nr.1101)

Perpignans Rigaud Museet:
Det totalrenoveret Museum Hyacinthe Rigaud er endelig blevet åbnet efter 3 års arbejde ved indvielsen den 23/6. Museet forener nu to historiske bygninger, Hotel privé de Mailly og de Lazerne. Samlingerne består af værker fra tiden mellem det XIV e århundrede til nutiden med vægten lagt på værker fra kendte kunstnere med tilknytning til Perpignan. Åbningen krydres med en særudstilling ”Picasso-Perpignan, 1953-55” som kan ses indtil den 5/11. Indgangen til museet sker nu fra Rue Mailly og der er åbnet daglig fra 10.30 til 19.00, torsdag og fredag dog til 21.00
(Ref. : La Semaine nr. 1094)

Synagoge i Perpignan :
Det jødisk samfund i Perpignan har gennem længere tid søgt efter et sted, hvor de kunne etablere en mere passende synagoge end deres nuværende bedested i en forfalden ejendom bag konservatoriet. I 2015 erhvervede de dele af en ejendom i Espace Méditerranée bag byens nye teater. Men naboerne ønskede ikke en synagoge i deres nærhed og gjorde indsigelse, nok af frygt for eventuelle negative konsekvenser, demonstrationer eller endog terrorhandlinger. Nu har byen imidlertid afstået en nedlagt skole, rue de la Cloche d’Or, til samfundet for en pris af 230.000 €. Den nye synagoge forventes at kunne åbne i januar 2018. På sigt skal bygningerne derudover huse undervisningslokaler, konferencested og måske også en slagter casher og eventuelt også en restaurant casher.
(Ref. : L’Indépendant af 23/9)

Campus Mailly :
Den 1. september var starten på det nye studieår, hvor 1.200 nye studerende åbnede for første gang døren til Perpignans universitet i Moulin-à-Vent, men 3 uger senere flyttede den juridiske fakultet til de nye lokaler i midtbyen, kaldet Campus Mailly. Stedet bliver officielt indviet den 24. november. Op til 500 studerende får deres dagligdag i den nye Campus. Et antal studenterboliger er opført i nærheden. Kantine findes ikke i Campus men der er truffet aftaler med restauranter om særlige tariffer for de studerende. Lignende aftaler er truffet med en række forretninger og barer og en bustransport mellem hoveduniversitet og den nye Campus etableres.
(Ref.: L’Indépendant af 2/9)

Céret:
Ved indgangen til Céret er den bekendte djævelebro ”Le Pont du Diable” i gang med at få en tiltrængt eftersyn og vedligeholdelse. Broen er bygget mellem 1321 og 1341. Restaureret af flere omgange gennem tiden var den lige ved at blive revet ned i 1793 for at hindre de spanske troppers tilbagegang. Broen er et imponerende bygningsværk for sin tid med en enkelt bue, der spænder over 45, 65 meter. Den igangværende vedligeholdelse omfatter en udskiftning af broens 800 m2 store belægning med mere end 100.000 stene taget fra floden Tech. Arbejdet påregnes afsluttet medio oktober.
(Ref.: L’Indépendant af 31/8)

Elne:
Departementets arkæologer har gjort en væsentlig opdagelse ved siden af katedralen i Elne. Her har man afdækket sporene af byens oprindelige katedral, der skal være blevet opført mellem det VI e og det IX e århundrede.
(Ref.: L’accent Catalan, SEP-OKT 2017)

Tobakspriser:
Sundhedsministeriet ønsker at prisen på en pakke cigaretter stiger med 1 € hvert år i 3 år for at nå en pris på 10 € pakken. Den første stigning er varslet for 2018 og har givet anledning til en ramaskrig fra tobaksverden, der ikke mener, at prisstigningen vil resultere i færre rygere og en forbedring af folkesundheden, som er det erklærede mål. Man mener det bevist, at der er lige så mange rygere i dag som tidligere på trods af de gentagne prisstigninger.
(Ref.: L’Indépendant af 16/9)

Vaccinationer:
I dag bliver alle børn vaccineret mod difteri, stivkrampe og polio 3 gange inden de fylder 18 måneder. 8 andre vacciner anbefales, nemlig mod kighoste, røde hunde, fåresyge, mæslinger, hepatitis C, en influenza bakterie og to betændelsestilstande i hhv. lunge og hjernehinde. Det er disse 8 vacciner, der bliver tvungne fra den 1/1 2018. Disse 11 vaccinationer bliver således obligatoriske for alle børn i fremtiden.
(Ref.: L’Indépendant af 16/9

Caramany:
Kommunen kendt for sine gode vine, vil etablere et aktivitetscenter ved foden af broen over den inddæmmede sø. Søen, skabt i 1994, breder sig over 450 hektarer og tillader fiskeri fra båd mens badning er forbudt. I sommersæsonen findes endvidere en skole for jollesejlere. Kommunen finder, at søen kan blive centrum for endnu flere fritidsaktiviteter, bl.a. badning i bassiner, motionsstier og vandreruter. Man vil indrette en P-plads til 100 biler og autocampere, og et fritidsområde med svømmebassin, restauration og plads til sejlerskolen. Endvidere tænkes opført et hus, der åbnet hele året kan bruges af kommunens mange foreninger. En arkitektkonkurrence udbydes i år for at virkeliggøre planen i 2020.
(Ref.: La Semaine nr. 1104)

Mobiltelefon i:
Det franske statslige agentur til kontrol af elektroniske forbindelser (ARCEP) har netop udgivet nye kort over de enkelte selskabers dækningsmuligheder. Kortene kan ses på www.monreseaumobile.fr. og viser dækningsgraden for hhv. stemme og SMS. Et hjælpemiddel til at vælge operatør, hvis man bor i baglandet.
(Ref.: L’Indépendant af 20/9)

Hospitalernes karakterbog:
Ugebladet ”Le Point” udgiver hvert år en karakterliste for landets hospitaler og klinikker baseret på statistiske analyser af resultater og ressourcer. Klassificeringen angives ikke kun for det enkelte etablissement generelt, men også for behandlingen af de enkelte patologier. For eksempel er Perpignans hospital St. Jean ikke blandt Frankrigs 50 bedste hospitaler, men er dog femte bedst, hvad angår tandkirurgi. Klinik St. Pierre er blandt de allerbedste for behandling af adskillige kræftformer og Médipôle er blandt de førende i urologiske sygdomme. Clinique Mutuelle Catalane ved lufthavnen får topplaceringer, hvad angår knæ og hofte udskiftninger. Klassementet kan ses på Le Points hjemmeside.
(Ref. : La Semaine nr. 1103)

EAS
En af Perpignans større industrivirksomhed, EAS, der står for vedligeholdelse af fly er blevet overtaget af den større flyvedligeholdelses gruppe Enhance Aero.. EAS har tidligere været i økonomiske vanskeligheder men har været i kraftig fremgang siden 2014 og beskæftiger i dag 250 ansatte. De nye ejere forventer at udvide virksomheden og håber på at kunne forøge antal ansatte væsentlig i det kommende år.
(Ref. : La Semaine nr. 1103 og 1105

Flyforbindelser:
Ryanair har meddelt, at selskabet vil åbne en ny rute fra Perpigan til Frankfort International, Frankforts hovedlufthavn. Den nye linje starter 29. marts 2018 med to afgange ugentlig, torsdage og søndage. Ryanair er i færd med at etablere en base i Frankfort, ligesom man også gør i bl.a. Barcelona.
(Ref.: La Semaine nr. 1106)

Gruppen IAG. der opererer bl.a. Iberia og Vueling åbner nye interkontinentale linjer med et nyt lavprisselskab: Level. Siden juni har det været muligt at flyve med Level fra Barcelona til Los Angeles og Oakland (nær San Fransisco) i USA, Buenos Aires i Argentina og Punta Cane i den Dominikanske Republik. Priserne starter med 99 € for en enkelt rejse.
(Ref.: La Semaine nr. 1091)

Motorvej A9:
Arbejdet med udvidelsen af A9 mellem Le Boulou og grænsen har været delvis stoppet siden juli på grund af ferietidens øget trafikmængde. Kun arbejde under viadukterne har kunne fortsætte. Siden begyndelsen af september er arbejdet på selve vejbanerne genoptaget i fuldt omfang.
(Ref.: L’Indépendant af 4/9)

Lydia:
I juni kunne skibet Lydia fejre sin 50 års fødselsdag for sin begravelse i sandet ved stranden i Le Barcarès. Skibet blev faktisk bygget i Danmark i 1931 af Burmeister & Wain som et passagerskib for et australsk skibsselskab og fik navnet Moonta. I 1955 blev den solgt til det græske ”Hellenic Mediterrean Lines” og fik der st nuværende navn Lydia. Passagerkapaciteten blev øget og den sejlede på forskellige ruter i det østlige middelhav. I 1966 blev den oplagt og solgt til Semeta, et selskab der fremmede turistlivet her i departementet. Le Barcares, fik den så begravet i sandet som symbol for det populære badested, som landsbyen var ved at udvikle sig til. I 1974 blev skibet overtaget af en rig japansk forretningskvinde, som indrettede skibet til en fashionabel natklub og kasino, som blev besøgt af mange af tidens berømtheder. I 80’erne overtog kommunen skibet, som siden efter en kort opvågning som kasino er blevet noget forsømt. Siden 2011 har kommunen dog iværksat vedligeholdelsesarbejder og brugt skibet til udstillinger og særlige begivenheder.
(Ref. : La Semaine nr 1092 og Wikipédia)

Stigning på diesel:
Forskellen på prisen af benzin og af diesel er blevet mindre siden 2015, idet staten hvert år har lagt 1 centime mere på skatten på diesel og trukket 1 centime fra skatten på benzin. Den nye regering vil søge at ligestille de to priser senest om 5 år ved afslutningen af den nuværende præsidentperiode, og begynder med at lade afgiften på diesel stige med 10 % i 2018. En stigning svarende til 7,6 centimes per liter.
(Ref.: L’Indépendant af 26/9)

Nye busser til Perpignan:
Det er ikke byen Perpignan, der er ansvarlig for de offentlige transporter, idet ansvaret er pålagt ”La Communauté Urbaine Perpignan Méditerranée Métrople” (Storperpignan), som består af 36 kommuner. Bustrafikken er overladt til et selskab, der for nylig har skiftet navn fra CPTM til ”Sankeo”. Selskabet råder over en flåde på 220 busser. En flåde, der konstant fornyes. I år kommer der 6 nye busser, alle forsynet med hybridmotorer, til en pris af ca. 335.000 € stykket. De nye busser opnår en brændstofbesparelse på 20 -25 %. Inden 2020 skal 30 % af flåden fornyes, dog ikke udelukkende med hybridbusser, som endnu ikke kan anvendes med fordel på de lange strækninger.
(Ref. : La Semaine nr 1089)

Airbnb :
Airbnb er en internetplatform, hvor private kan leje en feriebolig direkte fra private. Systemet er blevet meget populær og er selvfølgelig blevet lidt af en torn i øjet for den professionelle hotelverden. De private udlejere skal ganske vist indordne sig landets gældende regler for indkvartering, sikkerhed ved brand, momsindkrævning m.v., men kontrollen er så som så. Departementets hotelbranche har henvendt sig til 20 kommuner og bedt om gennemsigtighed og lige vilkår for private og professionelle udlejere. Et flertal af kommunerne har erklæret sig villige til at pålægge udlejerne en opkrævning af ”Taxe de séjour” for gæsterne.
(Ref.: L’Indépendant af 26/9)

Skisportsstedet Puyvalador i fare:
Puyvalador er en skisportsstation, der drives af kommunen med er årligt underskud. Det samlede underskud har nu nået 225.000 €, en størrelse der har fået statens revision, ”la Cour des Comptes”, til reagere. Kommunen har derfor beslutte at slutte sit engagement, hvilket medfører en lukning af stationen fra den kommende sæson. Et kollektiv er i fuld gang med at forsøge en redning og skal skaffe en kapital på 150.000 € for at kunne drive stationen videre.
(Ref.: L’Indépendant af 22/9)

Fartkontrollen privatiseres:
For tiden forsøger man i Normandiet at lade kontrollen af hastighederne på vejene udføres af private virksomheder. Kontrollen udføres ved radarer monteret i ”civile” køretøjer ejet af staten, men bemandet af ansatte fra koncessionerede selskaber. Forsøgsperioden har vist tilfredsstillende resultater, hvorfor ordningen bliver permanent i Normandiet fra december i år. Ordningen forventes udbredt på sigt til andre regioner.
(Ref.: L’Indépendant af 5/9)

Nyt pas?:
Det danske konsulat i Nice har fået det nødvendige udstyr til at fremstille pas, Hermed yderligere en mulighed udover ambassaden i Paris og de hjemlige borgerservise. Konsulen i Nice, Lone B: Guiran, har kontortid mandag til fredag kl. 10 – 12 på 2, Place Grimaldi, 6000 Nice, Tlf.: 04 93 85 35 49, Mail: danemark@guiran.fr.