Medlemsnyt Nr. 3 September 2019

Siden sidst:
Skt. Hans aften blev så i år holdt på Mas Baux i Canet, hvor vi ikke har været før. Stedet var velegnet og de 35 deltagere fik en god modtagelse og behandling af vingårdens ejer og personale, der blandt andet bød på en dejlig ”apero”. Adskillige deltagere kom fra Nimros som bidrog til en hyggelig skandinavisk stemning. Jørgen Jensen holdt en rigtig fin tale. Den spidstegte gris smagt herligt. Alt i alt en god oplevelse, som vi gerne gentager.

Kommende arrangementer:
Den 20. september prøver vi at genoptage tidligere års hyggelige picnicer og mødes med madkurve og godt humør ved Eremitagen Notre Dame de Consolation i højderne over Collioure. Sidst vi var der, var i 2010, så de fleste har nok glemt, hvor smukt landskabet egentlig er. Turen kan forlænges med et besøg på Fort Saint Elme, der troner over Collioure, hvis man ønsker det. Når dette Medlemsnyt udkommer har arrangementet fundet sted og forhåbentlig fundet tilfredsstillende af alle deltagere.

Den 8. oktober tager vi på en bådtur på Canal du Midi med afgang fra byen Colombier, lige syd for Beziers. Vi sejler til landsbyen Poilhes gennem tunnelen de Malpas og tilbage igen. Turen tager 2½ timer og vi får et godt måltid undervejs. Indbydelsen er på hjemmesiden. Smøl ikke med tilmeldingen for der er kun plads til 28 gæster på båden!

Årets sidste arrangement bliver julemiddagen, som holdes lige som sidste år på restauranten Grains de Folie den 7. december. Indbydelsen kommer senere.

Personlig helbredsjournal:
Er man bosat i Frankrig og har det grønne ”Carte Vitale”, kan man få registreret alle sine helbredsoplysninger og eventuelle sygehistorie i en central base, som er tilgængelig for alt sundhedspersonale. Det kan være hensigtsmæssigt i f.eks. en akut situation, hvis det er vigtigt at få en behandling, der er tilpasset ens medicinske situation. Også ved lægeskift eller besøg hos en specialist kan det være en fordel.
Basen kaldes DMP, ”Dossier Médical Partagé ” og blev introduceret for nogle år siden, men uden den store opmærksomhed. Sidste november gik man imidlertid i gang med en relancering og siden har over 4,6 mio. meldt sig til. Din læge eller apoteker hjælper dig gerne med etableringen.
(Ref: Le magazine du Club Danois nr. 81)

Villa Duflot:
Perpignans vel nok mest tiltalende hotel og restaurant beliggende i en smuk parklignende have er blevet kraftigt udvidet den seneste tid. For et år siden åbnede man et wellness område med sauna, hamam og massagerum betjent af 3 massøser. I år har man så udvidet hotelkapaciteten til det dobbelte og har nu i alt 52 værelser til rådighed. Foreningen har brugt stedet til sine generalforsamlinger de senere år, men forlod det i år henset til det stigende prisniveau, der nok netop forklares af de foretagne investeringer.
(Ref.: La Semaine nr. 1187)

Lukningen af Gorges de la Fou:
Denne fantastiske kløft, hvor man stedvis kan nå begge klippesider samtidigt ved bare at række armene ud var ude for en sammenstyrtning af et stykke af klippesiden i oktober 2018 efter flere dages regn. De nedfaldne klippestykker ødelagde et stykke af gangbroen og det overliggende beskyttelsesnet. De efterfølgende undersøgelser har nu vist, at lignende hændelser ikke kan udelukkes. En genåbning kræver et par års nærmere undersøgelser og 3 til 4 års arbejde med en investering mellem 17 og 24 mio.€. Så kløften forbliver lukket foreløbigt.
Man overvejer om det er muligt at etablere en anden måde at besøge denne usædvanlige naturformation. Kløften blev i 2017 besøgt af over 80.000 betalende gæster.
(Ref.: La Semaine nr. 1187 og 1188)

Vinhøsten:
Vinhøsten er nu i fuld gang. De store høstmaskiner og plukkerne kan ses i funktion rundt på markerne. Trafikken sinkes ind imellem af traktorerne med de fyldte anhængere på vej til ”les caves”. I år startede høsten usædvanlig tidligt. Allerede den 6. august var Domaine Lafage i gang, formentlig som de første i Frankrig. Den tidlige start skyldes ikke mindst hedebølgen i juni og den efterfølgende tørke. Mange druer visnede bare. Til gengæld er de drueklaser, der overlevede fyldt med sødme. Høsten i år forventes derfor at blive af de mindre men af en meget høj kvalitet.
En anden årsag til den tidlige høst er konkurrencen fra de italienske Proseco-vine. Flere af de store vingårde vil lave tilsvarende sprudlende vine og det kræver druer med netop ikke for meget sødme, som netop fås med en tidlig plukning.
(Ref.: L’Indépendant af 7 og 26/8 samt La Semine nr. 1203)

Elektriske løbehjul:
Den frie udlejning af cykler blev ikke en succes i Perpignan og er nu opgivet. Men nu er en tilsvarende ordning etableret med de populære el-løbehjul. Et tysk firma ”CIRC” har fordelt 200 løbehjul på 41 stationer hovedsageligt i midtbyen. Brugen kræver en applikation på mobilen, der koster et mindre abonnement. Løbehjulet frigøres fra stationen ved at scanne apps’en, hvilket koster 1 €, Herefter betaler man 20 centimes per minut. Man stiller den fra sig hvor som helst – dog i nærheden af stationerne, idet firmaet indsamler løbehjulene takket være en geolokalisering. Hastigheden begrænses til 16 km/time i centrum og ellers til 25 km/time. Man må ikke køre på fortovene og da der ikke findes mange cykelstier i byen vil løbehjulene blive en del af den almindelige trafik. Brugen er i Perpignan forbeholdt voksne.
(Ref.: L’Indépendant af 21 og 23/8 og La Semain nr 1206)

Regeringen er på vej med et dekret, der fastsætter regler for brug af de motoriserede løbehjul. Kørsel på fortove er ikke tilladt. Brugerne skal være over 8 år og børn under 12 skal bære en cykelhjelm. Løbehjulet skal være udstyret med ringeklokke, lys for og bag, bremse og reflekser. Hastigheden begrænses til max. 25 km/time og løbehjulet skal være ansvarsforsikret ligesom enhver anden motorkøretøj
(Ref.: L’Indépendant af 5/5.)

Auchan:
De store supermarkeder kæder har det ikke så godt, da forbrugerne så småt er ved at få andre indkøbsvaner. Sidste januar var det gruppen Carrefour, der varslede om lukningen af næsten 300 forretninger rundt i verden. Og nu er det Auchan, der efter at have tabt 1 mia.€ i 2018 vil afhænde 21 forretninger i Frankrig, som ikke forventes at blive rentable i den nærmere fremtid. Dette gælder ikke det store hypermarked ved Porte d’Espagne, det største hypermarked i Perpignan, men blandt de 21 nævnes det lille Simply Market ved Mas Rous i Perpignan tæt på chemin de la Fauceille.
(Ref.: La Semaine nr. 1189)

Dames de France:
FNAC forlader som bekendt den historiske bygning på Place Catalogne i de kommende uger for at etablere sig i Galerie Lafayette. FNAC benyttede 2.000 m2 på 3 niveauer i Les Dames de France. Bygningens tredje og fjerde sal anvendes i dag af en filial af Credit Agricole. Disse etager skifter nu hænder til et firma fra Montpellier ”Bureaux et Co”, der videreudlejer kontorer og mødesale til coworking. Firmaet vil også anvende bygningen tagterrasse på 200 m2 og der indrette en restaurant/kantine til firmaernes ansatte. Indretningen af etagerne starter i løbet af oktober/november. Hvad de nedre etager skal bruges til er til gengæld endnu ikke afgjort.
(Ref.: LÍndépendant af 7/8)

FNAC:
Det store kulturelle magasin har netop meddelt, at man forlader Dames de France onsdag den 2/10 for at genåbne i Galerie Lafayette fredag den 11/10.
(Ref.: L’Indépendant af 20/9)

Perpignans posthus:
Hovedpostkontoret i Perpignan har været lukket siden 2009 og er sat til salg ligesom adskillige andre centrale postkontorer i andre byer. Postvæsnet har etableret en speciel filial for at sælge eller finde anvendelse for disse tomme bygninger, alle placeret attraktivt i byernes centrum. Bygningerne, der ofte er smukke og markante men de svarer ikke længere til postvæsenets ændrede struktur. Perpignan har ikke vist interesse for at overtage den 80-årige bygning på næsten 4.000 m2. I Perpignan går tanken nu på at anvende bygningen til beskyttede boliger til aktive seniorer, der ikke behøver medicinal hjælp. Endnu er der ikke truffet nogen beslutning.
(Ref.: La Semaine nr. 1192)

Centre del Mon:
Det store kompleks ved den nye banegård ”Centre del Mon” har haft det svært siden sin opførelse. Kontorerne har stået tomme år efter år, men nu er situationen vendt. Der mangler kun 250 m2 kontorer at udleje af de i alt 12.000 m2 og så er der udsolgt. Sidst er det det store engelske firma Computercenter med over 5.000 ansatte rundt i verden, der har lejet sig ind. Firmaet vil ansætte 150 medarbejdere, der skal etablere sig i de nye kontorer.
Nu mangler man kun at få liv i forretningsarkaden i stueetagen. Men også her er der lys forude. Et spisested åbner på 180 m2, en frisør er på vej ligesom et SNCF-rejsebureau.
(Ref.: L’Indépendant af 8/9)

Busulykken i Millas:
Siden den forfærdelige ulykke i december 2017, hvor 6 børn blev dræbt da en skolebus kørte ind i et tog ved jernbaneoverskæringen i Millas, har linjen Villefranche – Perpignan været lukket for at tillade retsvæsnet at udføre eventuelle nye ekspertiser. Det franske juridiske system er som bekendt udpræget langsomt og bureaukratisk! Togene har ganske vist været erstattet af busser, men erstatningen har ikke været tilfredsstillende for kunderne, især ikke for de, der skal videre med det gule tog fra Villefranche, Der har været en udpræget frygt hos banens brugere, at SNCF ville udnytte lejligheden til helt at nedlægge toglinjen.
Nu har den juridisk ansvarlig for undersøgelserne ”frigivet” linjen, idet der ikke skal foretages yderligere tekniske undersøgelser. Banen kan så i princippet genåbnes i løbet af de kommende uger – om SNCF vil!
(Ref.: L’Indépendant af 19/9)

Valget til Europa parlamentet:
Valget til Europa parlamentet er for længst overstået, men det er nok værd at kigge lidt på resultatet, der jo også giver et fingerpeg om den aktuelle politiske situation i Frankrig og om mulige fremtidige resultater ved de kommende kommunalvalg i marts 2020. Nationalt set klarede Marine le Pens højre nationalist parti ”Rassemblement National” sig bedst med 23,43 % af stemmerne, tæt fulgt af præsidentens parti ”République en Marche, le Modem” med 22,31 % og af det grønne parti ”Europe Ecologie” med 13,43 %. De øvrige partier på både højre og venstre fløj klarede sig alle rigtig dårligt. Samme tendens viser sig lokalt både i departementet og i Perpignen med en endnu større overvægt til Le Pen’s parti end set nationalt
(Ref.: La Semaine nr. 1192)

Luftfart:
Barcelona: De spanske myndigheder for den civile lufttrafik har meddelt, at man nu iværksætter forberedelserne til en udvidelse af lufthavnen i Barcelona, der i dag har nået sit mætningspunkt. I dag sker der op til 78 start og landinger hver time, en kapacitet, der kan udvides på kort sigt til 90. Hermed kan det årlige passagerflow stige fra det nuværende 51 mio. til 55 mio. I 2026 efter en udvidelse vil antallet kunne stige til 70 mio. passagerer årligt.
(Ref.: La Semaine nr. 1198)

Girona: Ryanair lider tab for tiden på grund af en manglende levering af bestilte Boeing 737 MAX og stigningen i brændstofpriser. Man har lukket de to spanske baser i Las Palmas og Tenerife og rygterne siger, at en lukning af basen i Girona også overvejes.
(Ref.: L’Indépendant af 9/8)

Ryanair er ikke den eneste af lowcost selskaber, der har det hårdt.
Norwegian er som formentlig bekendt i store økonomiske vanskeligheder og søger at undgå en betalingsstandsning ved at udvide sin aktiekapital og udskyde tilbagebetaling af visse gældsposter Også her er den manglende levering af Boeing-flyene en væsentlig årsag til besværet.
Det franske selskab Aigle Azur med 150 ansatte er for sin del netop ophørt efter en betalingsstandsning og søger efter at blive overtaget af andre. Air France har vist interesse for det. Selskabet var specialiseret sig på ruter til Nordafrika.
(Ref.: L’Indépendant af 3/9)

Lukning af RN 116:
Den meget trafikerede og væsentlige forbindelsesvej og hovedfærdselsåre mellem lavlandet i Roussillon og departementets højere områder i Pyrenæerne samt Andorra vil blive totalt lukket mellem Villlefranche og Prades en uge her i efteråret. Årsagen er kraftige sætninger af landevejen lige ved Villefranche, som kræver reparationer. Disse kan indledningsvis klares ved kun at lukke en enkelt vejbane, men på et tidspunkt bliver det nødvendigt at lukke hele vejen, formentligt for en varighed af 5 dage maksimum. Der etableres en 21 km lang omkørsel ad snoede og smalle veje. Lukningen bliver en væsentlig ulempe især for den tunge trafik og planlægges at ske i den første uge af skoleferien i november ved Allehelgens dag for bl.a. at undgå trafik med skolebusser.
(Ref.: L’Indépendant af 28/8)

Havnearbejder i Banyuls:
En renovering af lystbådehavnen i Banyuls-sur-Mer har længe været undervejs – og tiltrængt. Arbejdet går primært på en forbedring af sikkerheden mod bølgebevægelser, flere bådpladser og en forbedring af oplægningspladsen. Hele havnen bliver berørt og mange både skal flyttes midlertidig til nabohavne for at give plads til arbejdet. Det hele vil koste lidt mere end 10 mio. €, som finansieres med halvdelen af midler fra staten og regionen og resten fra kommunen. Arbejdet starter den 1. oktober og forventes afsluttet i slutningen af marts 2020.
(Ref.: L’Indépendant af 17/9)

Regionens turistmagneter:
Hvert år etablerer regionen Occitanie en rangfølge af regionens mest besøgt turistattraktioner og klassificeringen ændres ikke meget fra år til år. Ingen af departementets attraktioner finder plads blandt de 10 mest besøgte i modsætning til vores nabo Aude, der indtager tredje og niende plads. Rækkefølgen er som følger:
1. Pont du Gard med 800.000 til 1 mio. besøgende
2. Carcassonne med 5-600.000 besøgende
3. Le goufre de Padirac i Lot med 450-500.000 besøgende
4. Cité de l’Espace i Toulouse med 400-450.000 besøgende
5. Seaquarium i Grau du Lot med knap 400.000 besøgende
6. Les Jacobins i Toulouse ligeledes med knap 400.000 besøgende
7. De romerske arenaer i Nimes med 350.000 besøgende
8. Planet Ocean i Montpellier med 330-340.000 besøgende
9. Det afrikanske reservat i Sigean med 320-340.000 besøgende
10. Museum Fabre i Montpellier med knap 300.000 besøgende
I vores departement klarer slottet i Collioure sig bedst med knap 150.000 besøgende.
(Ref.: L’Indépendant af 27/9)

Carte Vitale:
Frankrigs sundhedsmyndigheder søger at forbedre den elektroniske kommunikation mellem sundhedsaktørerne. Her i år er der et forsøg i gang med det grønne sygesikringskort Carte Vitale, som tænkes erstattet/suppleret af en applikation til mobiltelefonen. Efter forsøget og en evaluering er det meningen at indføre det nye system generelt fra 2021. Man arbejder også på et system, hvor læger udskriver deres recepter digitalt direkte til apoteket – ligesom man længe har gjort i Danmark.
(Ref.: La Semaine nr. 1188)

Arbejdsløsheden:
Tallene for arbejdsløsheden har været for nedadgående i de sidste kvartaler og tallene er nu de laveste siden 2009. I dag er tallet 8,2 % for selve Frankrig, medens det stiger til 8,5 %, når man medregner de oversøiske departementer. Faldet gælder for alle kategorier særlig den alleryngste gruppe men også for de 25-49 årige og for de mere end 50-årige. Tallene er glædelige men der er immervæk stadig 2,366 mio. arbejdsløse i selve Frankrig.
(Ref.: L’Indépendant af 15/8)

Collioure:
Kommunen er i sæsonen oversvømmet af turister og har en kronisk mangel på parkeringspladser. Men det har man nu gjort noget ved! Mellem rundkørslen Matisse og vejen til Madeloc fandtes et 10.500 m2 stort areal med skyggefulde pinjer, der ikke har været vedligeholdt den sidste halve snes år. Kommunen har lejet terrænet for 12 år og indrettet en ”økologisk” parkeringsplads til 330 biler. Terrænet er planeret, belagt med grus og pladserne afmærket med træstammer. Et velkomment plus til byen.
(Ref.: L’Indépendant af 8/8)

Udstillinger:
Cérets museum for moderne kunst viser for tiden en særudstilling støttet af det franske kulturministerium. Udstillingen er en retrospektiv over kunstneren André Masson. Masson kom til Céret som 23-årig i 1917, mærket af krigen, hvor han var blevet hårdt såret. Han genfinder sig selv og maler nogle fantastiske naturbilleder. Gennem skiftende ophold i Paris, Catalonien, USA, La Martinique og Provence udviklede han sin stil og naturforståelse gennem forskellige ”ismer”. Udstillingen er åben til den 27. oktober.
(Ref.: Mon Département, sommer 2019)

Museum Hyacinthe Rigaud i Perpignan viser en udstilling udtænkt som en dialog mellem de to store samtidige franske skulptører Rodin og Maillol. De mødtes i 1902 og havde indtil 1908 en intens udveksling af ideer og meninger. Efter 1908 blev deres indbyrdes kontakter mere tilfældige og deres kunstudtryk mere forskelligt. Udstillingen er åben til den 3. november.
(Ref.: La Semaine nr 1196)