Vedrørende ”le déconfinement” den 11. maj 2020

Kære medlemmer af Union Danoise,

Så kommer snart frihedens time – dog stadig med visse begrænsninger.
Frankrigs premierminister Eduard Philippe har bekræftet, at 1. skridt ud af karantænen er vedtaget af alle instanser. – Vores område i Pyrénées-Orientales er erklæret for grønt område/grøn zone, med lavt smitte- og dødstal.
Vi giver her en kort sammenfatning af de regler, der gælder fra den 11. maj.

Man må nu færdes frit i ”hjemmedepartementet” og udenfor departementet indenfor 100 km i fugleflugtslinje fra sin bopæl uden de til dato brugte tilladelser/pas, men man skal kunne dokumentere sin bopæl. Skal man køre længere end de tilladte km, skal der særskilt dokumentation/tilladelse til.

Frankrigs grænser er stadig lukkede. Skal man færdes ind eller ud af landet, må man undersøge, om der gælder særlige regler for den valgte destination. Danske statsborgere kan i princippet frit rejse ind i Danmark, men færdsel i transitlande kræver særlig tilladelse.

Grænsen til Spanien er stadig lukket.

Ved kollektiv transport er brug af maske obligatorisk. Flere kommuner udleverer masker gratis til beboerne. Masker kan ellers købes på apoteker, i tobak-kiosker og i større supermarkeder. Kirurgiske engangsmasker må maks. koste 95 cent. Medens prisen på de vaskbare stofmasker er flydende.

Parker bliver igen tilgængelige i vores grønne zone, og ligeledes bliver strandene i vores departement åbnet, dog efter de lokale borgmestres bestemmelser og formentlig ikke til ophold.

Udendørssport tillades for enkeltpersoner eller smågrupper. Aktiviteter såsom golf kan tillades, men det anbefales at indhente oplysninger ved Det franske Golfforbund, om særlige regler.

Grupper på op til 10 personer kan mødes, det gælder både offentligt og privat.

Biblioteker og mindre museer åbnes.

Butikker og virksomheder åbnes – dog undtaget cafeer, restauranter og barer. Nærmere beslutning om deres ”skæbne” bliver offentliggjort senere i maj. Butikker kan forlange brug af maske.

Trin 2 forventes bekendtgjort den 2. juni.

Disse regler fortæller os, at det ikke bliver muligt at afholde den planlagte Sankt Hans festlighed i år. Desværre. Så hvis man vil fejre midsommer bliver det altså på eget initiativ.
Bestyrelsen ønsker alle vore medlemmer en god sommer. Hvornår vi mødes igen står hen i det uvisse. Pas på jer selv.

Bestyrelsen