Medlemsnyt Nr. 3 September 2020

Siden sidst:
Foreningens liv denne sommer har som så meget andet været præget af kun en ting: Corona epidemien! Ikke nok med at vi måtte aflyse den sædvanlige generalforsamling i Påsken, men vores traditionelle Skt. Hans fest måtte også aflyses på trods af, at Frankrig åbnede så småt for forårets ”husarrest” i begyndelsen af juni. Øvrige arrangementer i løbet af sommeren fandt vi heller ikke muligt at kunne gennemføre.
Til gengæld vovede vi at indbyde til en ny generalforsamling i september, arrangeret selvfølgelig under hensyntagen til de sundhedsmæssige sikkerhedsforanstaltninger. Men kun ganske få medlemmer ønskede at deltage, hvorfor vi igen aflyste. Og vi må nu erkende, at der ingen generalforsamling bliver afholdt i 2020.
Vi indbød til en picnic tur ved Caramany, som gennemførtes med kun 9 medlemmer i et skønt vejr og god stemning. Og nu må vi så se i øjnene, at der ikke kommer til at ske mere i år i foreningens regi -bortset måske fra et julearrangement først i december på restauranten Grain de Folies i Perpignan. Vi håber, at forholdene vil tillade, at det kan afholdes, og at medlemmerne i givet fald slutter op om arrangementet.

Præsteskifte i Nice:
Niels Grymer har passet embedet ved den danske kirke i Sydfrankrig på deltid siden Carl Bjarkam forlod det. Hans kontrakt udløber her i efteråret, og han har ikke ønsket at forlænge den. En ny præst er derfor på vej. Det bliver Karin Skovbjerg Jensen, der sidst i november kommer til at flytte ind med sin mand i præsteboligen i Cagnes sur Mer. Hun indsættes søndag den 13. december ved en gudstjeneste i St. Georges kirke i Cannes.
(Ref.: Kirkenyt nr. 207 0g 208)

Ny præfekt i P.O.:
Statens repræsentant i Frankrigs departementer får ikke lov at blive længe i samme stol. 3 – 4 år er den almindelige norm, hvorefter præfekten skifter til en anden og måske større stilling i statens mangearmede administration. Vores departement har derfor fået en ny præfekt, Etienne Stoskopf, 42 år, der bliver ansvarlig for, at statens love og direktiver overholdes i samarbejde med de folkevalgte i departement og kommuner.
(Ref.: La Semaine nr. 1256)

Ny scanner i Prades:
Sundhedsmyndighederne har bevilget en scanner til klinikken Saint-Michel i Prades. Det bliver den ottende scanner i departementet og den første i Prades og dermed i området Conflent. Installationen kræver en større ombygning, hvorfor man regner med at scanneren først vil kunne tages i brug efter ca. 18 måneder.
(Ref.: LÍndépendant af 10/9 og La Semaine nr. 1259)

Banyuls-sur-Mer:
Etableringen af det planlagte regionale Center for Vinkypere i Banyuls-sur-Mer er godt på vej. Man er gået i gang med at renovere bygningerne ved Mas Reig i Banyuls-sur-Mer, der skal huse centret, som bliver et væsentlig aktiv for promoveringen af de lokale vine. Man regner med, at centret vil kunne åbne i løbet af efteråret 2021.
(Ref.: La Semaine nr. 1244 og 1259)

Cerbère:
Hvert år bliver bugten ved Cerbère indrettet som havn til lystbåde i sommersæsonen. Det er en forening støttet af kommunen, hvis frivillige medlemmer står for indretningen og driften af havnen. Der skabes flere bassiner ved at udlægge flydende pontoner, der forankres og boltes sammen. Til disse flydende broer føres vand og el, så bådejerne får nogenlunde samme service, som i de faste havne. Pontonerne kan dog ikke holde til de voldsomme efterårs- og vinterstorme, da bugten ikke beskyttes af faste moler. I år har sæsonen været ekstra kort, da epidemien forsinkede udlægningen af pontonerne, der først skete midt i juni. Nedtagningen af havnen er sket som sædvanligt i sidst halvdel af september.
(Ref.: L’Indépendant af 20/9)

Centre du Monde:
Den store bygning, der huser den nye TGV-banegård blev i sin tid ikke gjort færdig på grund af manglende udlejningsmuligheder. Derfor blev den nordligste del formet som en halvcirkel nok bygget, men aldrig indrettet færdig. Bygningen, som i folkemunde kaldes ”le galet”, rullestenen, er blevet købt af et selskab, der færdigindretter den til brug for kontorer til ”coworking”. En væsentlig forbedring af gadens og kvarterets udseende.
(Ref.: La Semaine nr. 1257)

Collioure:
På højderne over Collioure ses en gammel vindmølle, der stammer fra Middelalderen. Møllen, kaldet ”le moulin La Cortina”, blev ikke anvendt til at male korn men oliven og lave olivenolie. Også her er det en forening af frivillige, der vedligeholder den historiske bygning, som kan besøges på onsdage og søndage mellem 10 og 12. Måske et delemne til et af Union Danoises kommende arrangementer
Ref.: L’Indépendant af 18/9)

Narbonne:
Det kommende museum for romertiden i Narbonne har længe været undervejs. Den første sten blev lagt allerede i 2015. Udover budgetoverskridelser skyldes de sidste forsinkelser også her coronaen, der stoppede anlægsarbejdet her i foråret. Men nu lysner det. Man imødeser endelig en mulig indvielse kort tid før jul i år. Museet vil få navnet ”Narbo Via” og udstillingerne vil belyse den romerske provins omkring Narbonne ved hjælp af de mange fund, der er gjort i området.
(Ref.: Regionens blad ”Ensemble” af 9/6 2020)

Thuès-entre-Valls:
Ved denne lille landsby mellem Olette og Mont Louis i Conflent findes en meget seværdig slugt, ”Gorges de Caranca”. Slugten er berømt på grund af en vej hugget ind i klippen højt oppe over vandløbet i bunden af kløften. Vejen har været lukket et stykke tid, men er nu igen åbnet efter store sikringsarbejder. Ved adgangen til vejen findes en betalings P-plads men også en lille restaurant og en attraktiv picnicplads.
(Ref.: L’Indépendant af 17/5)

Løbehjul i Perpignan og i Barcares:
I sommeren 2019 forsøgte man i en 2 måneds periode at tilbyde udlejning af el-løbehjul. 200 løbehjul indgik i forsøget og 34.000 km blev tilbagelagt af de mange kunder. Perpignan ønsker at fortsætte tilbuddet og Barcarès vil også gerne være med, dog kun i sommersæsonen. Det var meningen at tilbuddet skulle være gældende fra denne sommer, men starten er nu blevet udskudt til bedre tider. Mon ikke det bliver aktuelt næste sommer.
(Ref.: L’Indépendant af 4/3 og La Semaine nr. 1249)

En ny naturpark:
Regionen Occitanie åbner en ny naturpark på tværs af de to departementer Aude og Pyrénées Orientales. Det bliver regionens ottende naturpark. Parken benævnes ”Corbières-Fenouillèdes” og omfatter 99 kommuner i de to departementer fra Lagrasse i nord til Caramany i syd og fra Quillan i vest til Opoul-Périllos i øst. Der findes 13 væsentlige turistattraktioner og museer i området, 75 forskellige orkideer, heraf 8 sjældne, 2 sjældne arter vanddyr, beskyttede fiske- og krebsearter, særlige bjergarter af firben og mere end 20 forskellige slags flagermusarter. Skabelsen af den nye naturpark forhindrer ikke oprettelsen af vindmøllepark.
(Ref.: L’Indépendant af 17/9)

Transport:
Togforbindelsen Perpignan – Prades er nu efter næsten 3 år endelig åbnet igen. Linjen blev lukket efter den forfærdelige busulykke ved Millas, hvor 6 børn blev dræbt, medens rettens undersøgelser pågik og siden lukket på grund af sporarbejder. Forbindelsen til linjens endestation i Villefranche må dog vente lidt endnu på grund af arbejder med sporretablering efter forårets jordskred mellem Prades og Villefranche. Denne sidste strækning forventes at kunne åbne i begyndelsen af 2021.
(Ref.: L’Indépendant af 1/9 og La Semaine nr 1253)

Flyforbindelsen fra Perpignan til Paris har i sommers benyttet lufthavnen Roissy/Charles de Gaulle i stedet for Orly, der har været lukket. Men nu er Orly blevet åbnet og dermed igen endestationen for vores forbindelse til Paris. Så må man igen til at skifte lufthavn, når man skal videre til Danmark med SAS eller Air France.
(Ref.: La Semaine nr 1253)

Boing737 MAX, der har haft flyforbud siden marts 2019 efter et par flystyrt, får tilladelse til igen at komme på vingerne efter at de tekniske problemer er blevet klaret. Certificeringen af ændringerne er ved at afsluttes. Tilbage er en nødvendig efteruddannelse af piloterne, men man forventer at flyet kan komme i brug igen inden årets udgang.
(Ref.: L’Indépendant af 25/9)

Turismen:
Man frygtede at epidemien ville blive en katastrofe for turisterhvervet i vores område. Men sådan er det ikke gået! Det gælder for hele regionen Occitanie, at tilkomsten af franskmænd, der ikke har kunnet holde ferie i udlandet, har kompenseret for de manglende udenlandske turister. Kystområdet har haft en lidt færre søgning, da adskillige af de større campingpladser har holdt lukket. Til gengæld har baglandet nydt godt af, at de franske turister primært har holdt til i naturområderne og i de maleriske småbyer.
(Ref.: L’Indépendant af 3/9 og 10/9)

Mundbind:
At gå med mundbind bliver mere og mere almindeligt. Mundbindet eller masken, som man her benævner det, har længe været tvunget at bruge i alt offentlig transport og taxaer. Men siden har mange kommuner påbudt det i deres bykerner og i nærheden af skoler, ligesom det påbydes i alle forsamlinger og i offentlige bygninger. Så godt som alle forretninger, selv de mindste i landsbyerne påbyder det ligeledes. Bøden for ikke at overholde påbuddene er steget fra 38 til 135 €.
(Ref.: La Semaine nr. 1255)

Døden på landevejene:
Antal færdselsdræbte er faldende. Rekorden fra 2018 er blevet slået i 2019, hvor ”kun” 3.244 blev dræbt ved uheld i færdslen. Faldet var ret markant for bilisterne men til gengæld stigende for de bløde trafikanter, fodgængere og cyklister. Mon ikke 2020 vil vise en fortsat nedgang, idet trafikken jo var meget stille i den periode, hvor Frankrig var lukket ned.
(Ref.: L’Indépendant af 3/6)

Skoleferier i 2020/2021:
Skoleåret startede den 1. september.
Efterårsferien er fra lørdag den 17.oktober til mandag den 2. november.
Juleferien er fra lørdag den 19.december til mandag den 4. januar.
Vinterferien i zone A fra lørdag den 6.februar til mandag den 22. februar. I zone B fra lørdag den 20. februar til mandag den 8. marts og i zone C fra lørdag den 13. februar til mandag den 1. marts
Forårsferien i zone A fra lørdag den 10. april til mandag den 26. april. I zone B fra lørdag den 24. april til mandag den 10. maj og i zone C fra lørdag den 17. april til mandag den 3. maj.
Kristi Himmelfarts ferie (Pont de l’Ascension) fra onsdag den 12. maj til mandag den 17. maj.
Sommerferien starter tirsdag den 6. juli 2021.
Departementet hører til i zone B ligesom bl.a. Paris, Toulouse og Montpellier.
(Ref.: La Semaine nr. 1257)