Roussillon-Languedoc-sud

Pyrénées-Orientales er det allersydligste departement i Frankrig med Spanien mod syd og Middelhavet mod øst. Pyrénées-Orientales indgår i den større administrative region Languedoc-Rousillon sammen med departementerne Aude, Herault, Lozere og Ardèch og har et klima, som regnes for at være det varmeste og mest tørre i Frankrig.

Området strækker sig over tre floddale med floderne Tech, Têt og Agly,som alle har deres udspring oppe i Pyrenæerne, og omfatter derudover også den store Rousillon-slette ud mod Middelhavet. Over denne udstrakte slette rejser det store bjergmassiv Canigou sig majestætisk med sine næsten 3000 m. Til trods for departementets relative ringe størrelse findes der en utrolig naturmæssig rigdom og varietet både med hensyn til dyrelivet og plantelivet takket være blandingen af bjergområder og dale.

Der er således mange muligheder for at dyrke sport og andre udendørs aktiviteter. Man kan f.eks. nemt indenfor et par timers kørsel stå på ski i Pyrenæerne og derefter bade i Middelhavet.

Sammenlignet med de øvrige franske departementer er Pyrénées-Orientales lidt speciel, idet området på grund af sin geografiske beliggenhed tæt på Spanien har været spansk/katalansk indtil 1658.

Selv om det er længe siden, har det katalanske sprog og den katalanske kultur overlevet og findes stadig i mange byer parallelt med fransk sprog og kultur. Det kommer blandt andet til udtryk i, at man finder dobbelte byskilte ved indkørslen til byer og dobbelte gadenavne – nemlig et på fransk og et på katalansk.

Den traditionelle katalanske kædedans sardanes har således overlevet og danses udendørs i gaderne sommeren igennem af landsbybeboerne, altid til musik fra et 11-mands orkester. Overalt i Pyrénées-Orientales støder man i de mange små landsbyer på smukke gamle kirker og klostre, som anvendes til koncerter og musikfestivals året igennem.

Perpignan (www.Perpignan.fr) er den største by med lidt over 100.000 indbyggere og har en gammel rig tusindårig historie, hvor det økonomiske og historiske højdepunkt lå i perioden 1276-1344, hvor byen var hovedstad i det mallorkinske kongerige, som også dækkede dele af Nordspanien. I dag er det en levende og interessant by med små middelalderlige gader og mange spændende bygninger og forretninger.